Противподморничка корвета класе Kamorta

Противподморничка корвета класе Kamorta је изграђена за потребе наоружавања индијске ратне морнарице, у бродоградилишту Garden Reach Ship Builders and Engineers (GRSE).

У индијској морнарици се користе као бродови прве линије, са примарним задацима противподморничке борбе, а ангажују се и на задацима противбродске борбе, као и за противваздухопловна дејства.

Индијска морнарица располаже са четири корвета класе Kamorta, које су у наоружање уведене у периоду од 2014. до 2020. године. Кобилица за први брод из класе, INS Kamora (P28), положена је новембра 2006; брод је поринут априла 2010, а у флотну листу је уврштен августа 2014. Кобилица за други брод из класе, INS Kadmatt (P29), положена је септембра 2007, а брод је поринут октобра 2011, да би био уведен у оперативу јануара 2016. године. Трећи и четврти брод из класе, INS Kiltan (P30) и INS Kavaratti (P31), уведени су у оперативу 2017, односно 2020. године.

Труп Kamorte је изграђен од челика високе затезне чврстоће, док је надграђе израђено од челика DMR 249A и стаклопластике ојачане карбоном (CFRP). Облик трупа и надграђа је пројектован тако да има смањени радарски одраз (тзв. облик X). Поред тога што има смањени радарски одраз, труп обезбеђује одлична маритимна својства и маневрабилности, док су бука и вибрације смањени. Удео домаћих материјала и технологије у изградњи противподморничке корвете је око 90%.

Дужина корвете (преко свега) износи 109,1 м, док је ширина 12,8 м. Стандардни депласман брода је 2 500 тона. Подаци о броју чланова посаде варирају у зависности од извора, тако да се бројно стање посаде креће од 123 до 193 чланова.

Бродско артиљеријско наоружање чини топ OTO Melara SRGM, калибра 76 мм на прамцу, брзине гађања од 120 мет/мин; домет топа износи 16 000 метара.

Поред топа 76мм, брод је наоружан и са два топа АК 630, који се налазе на боковима и намењени су за одбрану брода од противбродских ракета, прецизног наоружања, нисколетећих хеликоптера и авиона, као и мањих пловила.

За ПВО брода су задужене ракете Barak, које су смештене у 16-ћелијски лансер. Овим ракетама је могуће дејствовати по противбродским ракетама, као и по летелицама.

За дејство по подморницама непријатеља, корвета располаже са два бацача дубинских ракетних бомби РБУ-6000 и торпедним апаратом калибра 533 мм из кога се могу лансирати тешка торпеда.

Kamorta је први индијски ратни брод на који је уграђен радар развијен у Индији. Revathi je тродимензионални радар који ради у S-опсегу. Вишенаменски је, што значи да се може користити како за површинску ситуацију, тако и за ситуацију у ваздушном простору, на даљини до 200 км. Означава се као централни осматрачки радар, пошто се користи за откривање површинских и циљева у ваздушном простору (до 150 циљева) пре него што радар за контролу ватре усмери бродско наоружање ка њима. Након уградње противбродских ракета VL-Mica на бродове класе Kamorta, овај радар ће преузети и улогу нишанског радара за овај систем.

Систем контрамера против долазећих противбродских ракета, ознаке DESEAVER MK-II, производ је израелске компаније Elbit.

На крми су израђени платформа и хангар за један хеликоптер; очекује се да то по увођењу у наоружање буде хеликоптер S-70B Seahawk.

За погон брода је изабран ситем CODAD, у  коме су интегрисана четири дизел мотора Pielstick снаге по 3 888 kW, који покрећу два пропелера са променљивим закретом листова. За производњу електричне енергије задужена су четири дизел генератора.  Бродски погон обезбеђује броду брзину пловљења од 25 чворова и даљину пловљења од око 3 450 миља брзином од 18 чворова.

Према појединим мишљењима, Каморта је слабо наоружан брод депласмана 3400 тона. Индијској морнарици је потребан брод са наоружањем корвете депласмана 1200 тона и са аутономијом фригате депласмана 3400 тона. До 2017. године бродови ове класе ће добити и противавионске ракете VL-Mica, домета 15 км. Овом ракетом ће моћи да униште суперсоничне крстреће ракете, као и противбродске ракете на малим висинама. Ипак, остаје питање зашто градити противподморничку корвету са ограниченим способностима, ако се може изградити вишенаменска фрегата која може бити кориснија? Одговор на ово питање лежи у посматрању индијске морнарице. Фрегате класе Shivalik и разарачи класе Kolkata имају специфичан комплет за противподморничку борбу који се састоји од лансера ППд ракета, торпедних цеви, топова средњег домета, сонара и противбродских и ПА ракета. Оно што бродови класе Каморта чине је то да су сва противподморничка опрема, као и уређаји и средства за бродску самоодбрану, пребачена са ових бродова, депласмана 6400 тона и више, на брод депласмана 3400 тона. То значи да сада постоји брод са истим способностима за вођење противподморничке борбе као “они већи”, уз мању цену коштања. Тако да ће уместо слања разарача вредног милијарду долара у патролу и у лов на подморнице бити послата корвета вредна 250 милиона долара да изврши исти задатак, са истим степеном ефикасности. Индијска морнарица је за цену једног разарача добила четири противподморничке корвете.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор