Обалски противмински брод класе Александрит-Е (Пројект 12701)

Обалски противмински брод класе Александрит-Е (Пројект 12701) пројектован је у руском бироу Алмаз и представља извозну верзију миноловца класе Александрит(Пројект 12700).

Основни задатак ових бродова је заштита површинских бродова, подморница и пловила применом мера детекције, одређивања локације и уништења мина у поморским базама, ексклузивним економским зонама и подручју обалског мора. Поред тога, брод се може користити и за минско извиђање, полагање минских препрека, обуку поморских снага, као и заштиту територијалних вода.

Труп и надграђе брода су израђени од фибергласа. Са депласманом од 890 тона, брод може да прими посаду од 44 чланова. Брод је дуг 61,6 а широк 10,3 метара, док је пројектовани газ брода 3,1 м.

Када је реч о наоружању, брод располаже једним топом АК-306 калибра 30 мм, уграђеним на прамцу, који је намењен за заштиту брода од напада из ваздушног простора. Опремљен оптоелектронском нишанском справом ОПУ-1, топ се може употребити и за дејство по циљевима на обали, као и по циљевима на мору (по минама и лакшим пловилима).

За противваздушну одбрану брода, поред топа 30 мм, користе се и преносни ракетни системи Игла. Пред тога, на брод су уграђени и митраљези калибра 12,7 мм 6П59, односно 14,5 мм.

За испуњавање својих примарних задатака, брод располаже контактним миноловкама ГКТ-2 или ГОКТ-1, акустичком миноловком СХАТ-У, сонаром, системом за уништење мина и сонаром за откривање мина ЛИВАДИА-МЕ.

Поред сонара, за тражење мина се користе и две даљински управљиве ронилице K-Ster I, док за уништавање мина брод располаже са до 10 ронилица K-Ster C.

За потребе претраживања подводних објеката, на крми брода се налази пловило без посаде Inspector-Mk2, дело компаније ECA GROUP, као и два аутономна подводна возила Alister 9, истог произвођача.

За вођење противминских операција, уграђен је сyстем ДИЕЗ-12700Е; сyстем који послужује осам лица, увезан са навигацијским и телокомуникацијским средствима, пружа подршку противминским тимовима током откривања и уништавања мина, као и противминску заштиту другим бродовима.

Бродски погонски компекс се састоји од два дизел мотора М503Б-1 снаге по 2500 КС, два помоћна мотора АДГР-315/1500 0М4 снаге по 420 КС и два дизел генератор ДГФ2А200/1500 снаге по 268 КС. У прамцу брода су уграђена два потисника ПУ-100Ф, намењених за обезбеђење боље маневрабилности брода при мањим брзинама, док се у крми налазе два увлачива потисника ВПК-90Ф/70, који се употребљавају за маневрисање у скученим акваторијама, као и за одржавање брода на тачној позицији.

Максимална брзина пловљења брода износи 16 чворова, док је аутономија 1500 наутичких миља, односно 10 дана.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор