Јуришна пушка Малюк (Вулкан)

Малюк, односно Вулкан, јуришна је пушка украјинске производње, настала као резултат даљег развоја јуришне пушке Вепар. Вепар је јуришна пушка по први пут приказана јавности 2003. године. Пушка је више била прототип и као таква никада није уведена у серијску производњу. Ипак, рад на њој је настављен и тако је настао модел Малюк, који се сматра модернијом и рaфинисаном верзијом пушке Вепар.

Оружје је засновано на конструкцији АК-74, али у булпап верзији, што је рађено са многим пушкама АК фамилије, додуше неуспешно. У сваком случају, овај модел је дошао до серијске производње и увођења у наоружање оружаних снага Украјине.

Пушка је израђена у калибру 5.45×39 mm, који је широко распрострањен у Украјини и Русији. Постоји и верзија за метак 7.62×39 mm. Цев је слична као на АК-74, дужине 415 мм.

За разлику од других булпап пушака, Малюк је добро избалансирана пушка и лако се може контролисати и једном руком. Прецизнија је од АК-74, код које сила трзаја након опаљења метка подиже цев на горе. Код пушка Малюк, цев је у линији са кундаком и снага трзаја је значајно смањена.

У неким деловима, Малюк има боља ергономска решења од АК-74. Кочница је смештена на пиштољском рукохвату, док је утврђивач оквира на предњем рукохвату. Међутим, селектор паљбе се налази на кундаку и тешко га је користити. Такође, пушка није прилагођена леворуким стрелцима.

Пушка се пуни оквиром са 30 метака; пушка може користити стандардне оквире пушке АК-74, као и добоше са РПК-74.

Пикатини шина омогућује коришћење различите опреме.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор