Михаил Семенович Хозин

Генерал пуковник Михаил С. Хозин (Михаил Семенович Хозин), командант Лењинградског фронта од 23. октобра 1941 до јуна 1942. Лењинградским фронтом је командовао и током 1938, тако да је био упознат са тим подручјем. Почетак Другог светског рата затекао га је на месту команданта Војне академије Фрунзе, и бива послат на место начелника штаба код Попова. Када је Жуков стигао у Лењинград, шаље Козина да организује 54. армију на Волхову, али након одласка Жукова, совјетска Ставка га враћа у Лењинград д апреузме команду над Лењинградом.

Козин је командовао лењинградским гарнизоом у најтежој фази блокаде и треба му ставити у заслуге не само за побољшање одбране град, већ и за извршење многих агресивних контранапада у складу са скромним ресурсима којима је располагао. Козин није могао ефикасно да командује и Лењинградским и Волховским фронтом, када му је власт проширена, тако да је разрешен дужности након предаје Власова јуна 1942. године.

Након тога бива постављен за команданта 33. армије, да би октобра био постављен на место заменика команданта Западног фронта. Почетком децембра прима команду над 20.армијом, да би већ јануара наредне године постао представник Ставке при 3. оклопној армији, а убрзо одлази на дужност заменика команданта Северозападног и Западног фронта.

Преминуо 27. фебруара 1979. године.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор