Први лансери ракета K239 за пољске оружане снаге

Јужнокорејска компанија Hanwha Defense објавила је да је извршила прву уградњу вишецевних лансера ракета K239 Chunmoo на три камиона Jelcz и они ће ускоро кренути пут Пољске.

Пољска верзија самоходног вишецевног лансера ракета К239 Chunmoo носи ознаку HOMAR-K и заснован је на шасији тертног возила Jelcz, конфигурације 8х8.

Прва серија од три камиона Jelcz испоручена је Кореји како би се на њих, у фабрици компаније Hanwha уградили вишецевни лансери ракета, док ће преосталих 218 система ознаке HOMAR-K бити произведено у Пољској, у сарадњи са компанијама пољске одбрамбене индустрије. Пољска од овог посла очекује да ће постићи значајну економску корист за себе, нарочито на локалу.

Вишецевни лансери ће у Пољској бити интегрисани са системом за артиљеријско извиђање и управљање ватром Топаз, који је производ пољске наменске индустрије.

K239 Chunmoo је самоходни вишецевни лансер ракета способан да лансира пројектиле различитих калибара. Састоји се од два контејнера са ракетама, са по шест вођених ракета калибра 239 мм, домета од око 80 км, или једну балистичку ракету домета око 290 км.

На основу уговора потписаног новембра 2022, вредног око 3,5 милијарди долара, корејска компанија Hanwha Aerospace ће први дивизион, односно 18 самоходних вишецевних лансера ракета, испоручити до краја 2023. године.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор