Прво гађање системом HIMARS у Румунији

У Националном центру за обуку јединица ПВО у Капу Мидији, у периоду од 8. до 10. јуна 2022. године изведено је прво гађање самоходним вишецевним лансером ракета HIMARS, којим је током 2021. године наоружана 8. артиљеријска ракетна бригада „Александру Јоан Куза“.

Гађања су изведена у оквиру вежби „Unirea 22″ и „Viforul 22“, које су јединице 8. бригаде извеле по фиктивном сценарију, а чији је циљ био увежбавaње техника, тактика и процедура за обезбеђење ватрене подршке снага које изводе операцију одбране обалског појаса земље.

Ракетни систем HIMARS набављен је како би јединице румунске армије стекле могућности за  пружање индиректне ватрене подршке јединицама. У вези са тим, 2018. године донет је документ који је предвиђао куповину три система са по 18 лансера, са муницијом, пратећом опремом и обуком људства, односно три дивизиона. Ова набавка коштала је Румунију око 1,5 милијарди евра.

Када је реч о нарученој муницији за ове лансере, Румунија је тражила од САД да купи по 81 ракету M31A1 и M30A1, домета 70 км и 54 ракете ATACMS M57, домета 300 км.

За сада, од наручена три, испоручен је један систем, односно оруђа за наоружавање једног ракетног дивизиона. Испорука је извршена у фебруару 2021, у луци Констанца.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор