Румунија – прва европска земља која ће купити израелски систем ПВО Iron Dome?

Румунија је веома заинтересована да од Израела набави ракетни одбрамбени систем „Гвоздена купола“, кажу извори након прошлонедељне посете румунског министра одбране Васила Динкуа Израелу. Ако договор буде постигнут, Румунија ће постати прва европска земља која ће купити систем. Израелски извори кажу да су шансе за договор са Румунијом веома добре.

Откако је ушао у наоружање оружаних снага Израела 2011. године, Iron Dome је доказао своју употребну вредност. Свака батерија кошта око 150 милиона долара, док  сваки пројектил кошта  50 хиљада долара.

Израел није успео да пласира систем на светско тржиште, продавши свега два система америчкој војсци за 373 милиона долара; сматра се да Американци нису заинтересовани за даљу куповину овог система.

Према израелском порталу, Iron Dome је купио и Азербејџан, док су бројне земље – Сингапур, Канада, Јужна Кореја, Индија, Финска, Словачка и Чешка – купиле радарску компоненту система.

Иако се Ирон Доме сматра делом израелског Министарства одбране и компанија израелске одбрамбене индустрије, он је у суштини настао као заједнички пројекат са САД. Израел је у његов развој уложио 800 милиона шекела (232 милиона долара), при чему су Американци, путем издвајања Конгреса, уложили четири пута већу суму.

Самим тим, свака продаја Гвоздене куполе захтева одобрење Вашингтона. Вероватно, да је Израел продао систем Азербејџану током Трампове администрације.

Производња ракетних пројектила је такође била заједнички пројекат израелске компаније Rafael Advanced Defense Systems и америчке Raytheon. Трошкови развоја износили су око 4 милијарде долара.

У интервјуу за израелски Haaretz, румунски министар одбране Василе Динку је одбио да разговара о Гвозденој куполи, али је рекао да његова земља жели да потпише споразуме о билатералној војној сарадњи са Израелом. Према њему, Румунија жели да унапреди војну медицину, јер како каже, Израел има искуства по питању обуке и ангажовања болничара на линији фронта.

Поред тога, Румунија жели да добије трансфер израелске војне технологије, пошто је њена индустрија застарела. Румунима одговара да уз куповину наоружања и војне опреме од Израела, купе и лиценцу, како би те системе производили у својим фабрикама и тиме стекли преко потребна знања. Самим тим, Румунија би се сврстала и у ред извозника наоружања и војне опреме за земље чланице НАТО.

У протеклих 25 година, процена је да је Румунија купила од Израела наоружања у вредности од око милијарду долара. Иначе, Румунија је и пре пада комунистичког режима 1989. године, одржавала специјалне везе са Израелом, које су се огледале у сарадњи у области безбедности и  обавештајне делатности. Ове везе су тако само ојачане последњих година, тако да су Румунија и Израел данас повезани разним купопродајним уговорима за наоружање и војну опрему, између осталог и са компанијама Elbit и Rafael.

Захваљујући тим уговорима, у Румунији су изграђене четири фабрике наменске индустрије, које производе делове за беспилотне летелице, даљински управљиве куполе и електроничке склопове. Везе ове две земље довеле су и до тога да се у румунском ваздушном простору изводи обука израелских пилота, посебно лет на малим висинама изнад планинског терена. Очекује се да у наредном периоду дође и до потписивања уговора о билатералној војној сарадњи румунских и израелских оружаних снага у домену обуке.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор