Шведска током вежбе испитује безпосадни чамац Enforcer III

Шведска ратна морнарица је последњих неколико дана провела у испитивању различитих концепата, међу којима су и концепти употребе безпосадних пловила, укључујући и модел компаније Saab, ознаке Enforcer III.

Enforcer III

Enforcer III је настао конвертовањем пловила Combat Boat 90, на који је уграђен јарбол ради смештања навигацијских и телекомуникационих система, сензора и камера. Платформа је тестирана у јужном делу Балтичког мора, заједнички од стране компаније Saab и шведске ратне морнарице.

Током тестирања, на чамцу се налазила посада, али искључиво из безбедносних разлога, обзиром да је тестирање система вршено са корвете HMS Nyköping. Подаци о циљевима, које је открио Enforcer, достављани су представницима компаније Saab, који су се налазили на корвети.

У суштини, Enforcer је коришћен као средство за извиђање. Како каже командант корвете HMS Nyköping, употреба овог средства би му омогућила да са својим бродом остане негде позади и у радарској масци, односно на безбеднијем месту, док би се „на прву линију“ упутио безпосадни Enforcer. Током испитивања, фокус је био на површинској борби и тражењу циљева заједно са летелицом. Заједнички изграђена оперативна слика ситуације на мору – једна је од основних ствари која се желела постићи.

Шведска ратна морнарица испитује и беспосадну технологију за извођење противминских операција. На својој западној обали, морнари користе беспосадне ронилице за трагање за минама у узаним пролазима до лука. Ронилица још увек није у оперативној употреби, али се тестира у оквиру извођења вежбе војнопоморских снага.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор