Украјина и Словачка заједнички развијају самоходну хаубицу

Украјински медији извештавају да Украјина и Словачка планирају да заједнички развију нову самоходну хаубицу калибра 155 мм.

Словачка компанија Konstrukta Defence и украјински КЗТС воде разговоре о покретању заједничког пројекта развоја самоходног артиљеријског система калибра 155 мм.

„Наш циљ је да за годиу дана произведемо функционални прототип нове хаубице“, изјавио је Александар Гурски, директор компаније Konstrukta Defence.

Обе компаније су већ потписале меморандум о сарадњи. То је потврдио и Виталиј Загудајев, директор украјинске компаније из Краматорска. Компаније су се, поред тога, сложиле и у вези других типова заједничких активности.

Према речима директора украјинске компаније, завод из Краматорска је у словачкој компанији пронашао доброг и поузданог партнера са којим ће заједнички радити на развоју минобацача. муниције, модернизације пројекта Богдан, али и развоју нове хаубице калибра 155 мм.

До сарадње је дошло јер је украјинска страна задовољна словачким хаубицама Zuzana 2, које су уведене у наоружање украјинске војске током 2022. године.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор