Украјина наоружала своје ловце МиГ-29 противрадарским ракетама AGM-88

Украјина је интегрисала противрадарске ракете AGM-88 HARM, које је добила од САД, на своје ловачке авионе МиГ-29, потврдио је званичник Пентагона током брифинга о последњој транши америчке војне помоћи Украјини.

Званичник је потврдио да је МиГ-29 способан да се наоружа са ракетом произведеном у компанији Northrop Grumman, након што је откривено да их је Украјина употребила у борбеним дејствима против руских снага.

Амерички заменик секретара министарства одбране, Колин Кал, потврдио је да је у претходним пакетима војне помоћи за Украјину била и одређена количина противрадарских ракета, али није изнео детаље о томе који авион украјинског ратног ваздухопловства може да употреби ове ракете.

Одговарајући на питања новинара, званичник Пентагона је изјавио да САД шаљу Украјини још једну траншу ракета HARM. Ова пошиљка је значајна јер Украјини обезбеђује способност дејства по радарима руских система ПВО.

Упитан о могућности слања борбена авијације Украјини, Кал изјављује да се о томе размишља али да је тренутно фокус на наоружању и војној опреми која брзо може да поправи способности украјинске војске. У погледу авијације, Украјини је обезбеђена велика количина резеервних делова и склопова за ловачке авионе МиГ-29.

У пакету америчке војне помоћи Украјини, вредном 775 милиона долара, наћи ће се муниција за HIMARS, 16 хаубица калибра 105 мм са 36 000 пројектила, 15 беспилотних летелица  Scan Eagle, 40 MRAP возила MaxxPro, ракете HARM, 50 Хамера, 1500 ракета TOW, 1000 ракета Javelin, 2000 противоклопних пројектила, опрема и системи за чишћење мина, експлозив, заштићени телекомуникациони уређаји тактичког нивоа, уређаји за ноћно осматрање, термовизијске камере, ласерски даљиномери…

САД су од почетка Бајденовог мандата, послали Украјини војну помоћ вредну око 10,6 милијарди долара. Од почетка сукоба, америчка војна помоћ Украјини износи више од 12,6 милијарди долара.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор