Бугарска одобрила куповину још осам ловаца F-16

Бугарско министарство одбране добило је зелено светло за куповину додатних осам ловачких авиона F-16 за 1,3 милијарду долара.

На седници Савета министара бугарске владе донета је одлука о финансирању 13 пројеката расхода у вези одбране земље, међу којима је и овај о набавци додатних ловачких авиона.

Куповином додатне серије од осам ловачких авиона, Бугарска ће опремити своје ратно ваздухопловство са укупн о16 ловаца F-16, чиме ће се стећи услови за повлачење ловачких авиона совјетске производње из оперативне употребе.

Према ранијем одобрењу америчког Конгреса за продају наоружања, Бугарска је била заинтересована за куповину по четири ловаца F-16 C Block 70 (једносед) и F-16 D Block 70 (двосед). У првој серији је наручено шест једноседа и два двоседа. Поред авиона, предмет нове куповине биће и ракете AMRAAM AIM-120C-7/C-8, бомбе GBU-39/B, топови M61A1 Vulcan, ракете AIM-9X Block II, JDAM комплети за бомбе 500LB GBU-38 или Laser JDAM GBU-54, као и друга убојна сердства.

Бугарска очекује да прве авионе, купљене уговором из 2019, добије 2023, али је овај план мало поремећен кашњењима у испоруци компонената неопходних у процесу производње летелица.

У сваком случају остаје да, због вредности уговора, ова набавка прође и изгласавање у парламенту, што се не очекује пре октобарских избора.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор