Демонстрација модернизованог Т-72 бугарске војске

Припадници 61. тенковског батаљона  Центра за специјалистичку обуку су на полигону за обуку Ново Село извели демонстрирацију способности модернизованог основног борбеног тенка Т-72. Демонстрацији су присуствовали министар одбране Републике Бугарске, начелник Штаба одбране, заменик начелника Штаба одбране, командант Здружене команде снага, начелник Војне академије, председник израелске компаније Elbit Systems Land и представници ремонтног завода ТЕРЕМ-Холдинг.

Бригадни генерал Николај Караиванов, заменик команданта КоВ Бугарске армије и адмирал Емил Ефтимов, начелник Штаба одбране.

Уговором са компанијом ТЕРЕМ, предвиђен је ремонт и модернизација 44 тенка Т-72, од којих 40 за Копнену војску и четири за Војну академију. Уговор је потписан крајем 2020. године, а њим је обухваћена и модернизација три командна возила МТ-ЛБ. Министарски савет је 16. фебруара 2022. године актуелизовао пројекат модернизације  по питању неопходности набавке , монтаже и интеграције радио уређаја са уграђеним криптомодулом. Према тадашњим тврдњама, радио уређаји ће бити достављени ремонтном заводу до краја септембра ове године.

Модернизација тенкова је покренута са циљем смањења времена откривања циља, његове класификације и времена потребног за дејствовање по циљу, као и ради повећања прецизности ватре и добијања способности размене података са другим тенковима на бојишту.

Иако је на полигону демонстрирана побољшана прецизност тенка, добијена уградњом новог система управљања ватром, речено је да модернизација још увек није завршена. Како се у тенк уграђује више нових склопова и система, обука посаде је продужена те се самим тим наметнула потреба да се обука посада изводи у самом ремонтном заводу.

Прогноза бригадног генерала Караиванова је да ће модернизација тенкова бити завршена до марта 2023. године, те да ће у периоду мај-јун 2023. бити организована и реализована вежба у којој ће учествовати цео батаљон модернизованих тенкова Т-72.

Гађање је изведено из места, са даљине веће од 2000 метара, употребом APFSDS пројектила, затим из покрета са даљине од 1600 – 1800 м, употребом HE пројектила. Кумулативним пројектилима и спрегнутим митраљезом гађано је са места и са застанка, на даљинама од 400 до 700 м, по покретним и непокретним циљевима.

Током демонстрације приказане су могућности термовизијске камере, намењене откривању, осматрању и нишањењу циљева у условима слабије видљивости и ноћу. Поред тога, демонстриран је и рад система упозорења од ласерског озрачивања, за шта је употребљeн јуришни авион Су-25 из вб Безмер.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор