САД ће донирати Чешкој шест Viper и два Venom хеликоптера

Сједињене Државе ће донирати Чешкој Републици шест јуришних хеликоптера AH-1Z Viper, као и два хеликоптера UH-1Y Venom.

Ови подаци објављени су у обраћању министра одбране Чешке Републике Јане Чернохове на националној телевизији, од 18. августа.

Америчка амбасада у Прагу је касније потврдила наводе из њеног обраћања, при чему је навела и типове хеликоптера који ће бити донирани Чешкој. Амбасада је саопштила и да ће Чешка Република једино морати да плати трошкове модернизације и транспорта хеликоптера до Чешке.

Донирани хеликоптери ће се прикључити четири новопроизведених хеликоптера Viper и осам хеликоптера Venom, који се производе на основу уговора из 2020. године, вредном 506 милиона долара. Испорука првог новопроизведеног хеликоптера очекује се током 2023, док ће испорука свих хеликоптера бити завршена током 2024. Чешка је за ове хеликоптере наручила и ракете Hellfire и Sidewinder.

Укупно, Чешка ће након реализације овог уговора и пријема донираних хеликоптера, располагати са 20 америчких хеликоптера, који ће заменити хеликоптере совјетског/руског порекла који се тренутно налазе у арсеналу чешког ратног ваздухопловства.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор