Словенија отказује уговор за куповину оклопних возила Boxer

Словеначка влада је, након ревизорског извештаја,  донела одлуку да откаже наруџбину 45 борбених возила пешадије Boxer.

Прма обраћању словеначког министра одбране, тренутно се разматрају друга решења за формирање средње батаљонске борбене групе, која се сматра кључним капацитетом словеначких оружаних снага.

У току су разговори са међувладином Организацијом за сарадњу у заједничкој набавци наоружања (Organization for Joint Armament Cooperation, OCCAR), како би се пронашао модус за отказивање уговора вредног 343 милиона еура. Организација ће тек донети одлуку колико ће Словенија морати да плати за отказивање уговора.

Словенија је уговор са OCCAR потписала у мају ове године, и тим уговором је обухваћена куповина борбених возила пешадије Boxer, конфигурисаних по литванском моделу Vilkas, наоружан израелском даљински управљеивом куполом Rafael Samson II 30×173 mm, противоклопним вођеним ракетама Spike LR и америчким топовима MK-44S калибра 30 мм.

Словенија одбија да купи ова возила након налаза ревизије коју је наручило министарство одбране у јуну ове године. Ревизија је дошла до закључка да 45 возила Boxer нису довољна за обезбеђење довољних капацитета средње батаљонске борбене групе (!). У складу са тим, министарство одбране сада ради на изради предлога за развој способности средње батаљонске борбене групе и извиђачког батаљона до краја године.

У извештају се даље наводи да је планирана куповина 136 нових борбених возила пешадије, уз постојећих 30 возила, „непотребно амбициозно“. Министарству се сугерише уштеда од око 400 милиона еура оптимизацијом, редуковањем планираног броја возила, те избор јефтинијег модела возила и модернизацијом 30 борбених возила пешадије који се тренутно налазе у наоружању.

Изјава министра одбране указује да је борбено возило пешадије Rosomak, пољске производње, пројектовано на основу возила Patria AMV, једно од могућих решења словеначког проблема.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор