ТВБГ „Ваздушна стража 2022“

На полигону Шабла у Бугарској изведена је тактичка вежба са бојним гађањем под називом „Ваздушна стража 2022“. Вежба, којом је руководио заменик команданта бугарских Ваздухопловних снага бригадни генерал Петјо Мичев, одржана је од 6. до 8. јуна 2022.

Пилоти ловачких авиона МиГ-29 су током вежбе извели дневна и ноћна гађања, гађајући светлећи циљ са падобраном СПМ-100. За избацивање мете коришћен је такође ловачки авион МиГ-29, да би након тога по њој дејствовали ракетама ваздух-ваздух. За командама ловачких авиона били су прво пилоти инструктори, а потом и најмлађи пилоти ловци из састава 3. ваздухопловне базе Граф Игнатијево.

Из ваздухопловне базе Крумово, у тактичкој вежби су учествовали хеликоптери Ми-17, који су гађали циљеве на води; за гађање су коришћена невођена ракетна зрна. Хеликоптер AS 532 AL Cougar је коришћен за обезбеђење полигона.

Хеликоптер Ми-17 бугарских ваздухопловних снага

Јуришна авијација из ваздухопловне базе Безмер извела је гађање невођеним ракетним зрнима и бомбама. Ово је свакако била прилика да своје гађање по први пут изведу модернизовани јуришници Сухој Су-25, који су модернизовани у Белорусији. У условима сличним ратним, тестиран је интегрисани систем навигације и нишанске справе за бомбардовање са различитих висина. Циљ, звани „Морски коњић“, израђен је у 1. ракетној бази.

Јуришни авион Сухој Су-25 бугарских ваздухопловних снага.

На полигону Шабла своју премијеру имала је и беспилотна летелица D6-R, производ компаније FragaX, која је беспилотну летелицу развила у сарадњи са Војном академијом „Г. С. Раковски“. D6-R је опремљен жиростабилисаном платформом и намењен је за извиђање из ваздуха, на великим даљинама. За време вежбе, летелица је коришћена за процену ефеката на циљу.

D6-R

Тактичка вежба са бојним гађањем „Ваздушна стража 2022“ изведена је као планска активност Ваздухопловних снага оружаних снага Републике Бугарске за 2022. годину. Изведена је са циљем подизања нивоа обучености пилота ловачке и јуришне авијације за извођење борбених дејстава, али и за обучавање нелетачког особља у ваздухопловним базама.

 

Поделите садржај сајта

Оставите одговор